Nieuwsbrief KNVG en NVOG 11 05 2019

ANWB Automaatje

KNVG en NVOG zijn deelnemers in het Pact voor de ouderenzorg. Dit programma gericht op het verbeteren van het welzijn van de ouderen, kent een drietal programmaonderdelen: Een tegen Eenzaamheid, Langer Thuis en Thuis in het Verpleeghuis.

Als actief deelnemer in het Pact hebben wij gezocht naar een landelijk initiatief waaraan wij als KNVG en NVOG ons steentje kunnen bijdragen. Dat is gelukt! Wij hebben met ANWB afgesproken dat wij ons inzetten voor het vergroten van de bekendheid van het project ANWB AutoMaatje.

Wat is AutoMaatje?

Het initiatief is van de ANWB. De uitvoering is lokaal. Waarom is het leuk voor jou en voor de ander?

Er zijn veel ouderen die niet meer mobiel zijn en voor vervoer afhankelijk zijn van anderen. Zij moeten meer thuisblijven dan hun lief is. Vermindering van mobiliteit kan van invloed zijn op het ervaren van eenzaamheid. Om dat te doorbreken is het project AutoMaatje bedacht.

Met ondersteuning van de ANWB wordt AutoMaatje lokaal uitgerold. Gemeenten en plaatselijke welzijnsorganisaties hebben daarbij een belangrijke rol. Voor het vervoeren van de ouderen zijn vrijwilligers nodig. Vrijwilligers die met hun eigen auto, tegen een kleine kostenvergoeding, willen rijden. Niet alleen naar de dokter of het ziekenhuis, maar ook naar de kapper of om een bezoekje aan familie te brengen.

Het mes snijdt aan twee kanten. Jij vindt het leuk om te rijden en komt onder de mensen en de minder mobiele ouderen komen het huis uit en werken aan hun netwerk. Wellicht ontstaan er leuke contacten tussen jou en degene die je vervoert, zeker als de coƶrdinator je wat vaker aan dezelfde stad- of dorpsgenoot koppelt. Moet het natuurlijk wel klikken tussen jullie!

Wat kan je doen?

  • Is er in jouw woonplaats nog geen AutoMaatje dan kan je het initiatief nemen om dit bij de gemeente of welzijnsorganisatie aan te kaarten. Je neemt dan de rol van pionier op je.
  • Je kunt de lokale PR activiteiten voor Automaatje verzorgen.
  • Je kunt als vrijwillig chauffeur aan de slag. Je bepaalt zelf wanneer je beschikbaar bent. Veel vrijheid om andere dingen te doen.
  • Je kunt als vrijwilliger ook als coƶrdinator aan de slag. Het inplannen van ritten, het koppelen van de chauffeurs aan degenen die vervoer zoeken.
  • Ben je minder mobiel? Je maakt gebruik van AutoMaatje.

Wij weten dat op lokaal niveau soortgelijke initiatieven zijn ontplooid. Daaraan deelnemen, kan natuurlijk ook. ANWB AutoMaatje wil aanvullend zijn, niet concurrerend. ANWB heeft dit project ontwikkeld vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. ANWB stelt haar kennis, software, begeleiding en training gratis ter beschikking.

Meedoen?

Heb je interesse? Informatie over ANWB AutoMaatje lees je hier

Heb je vragen?

Heb je na het lezen van de informatie op onze website nog vragen, kijk dan op de website van ANWB (www.anwb.nl/automaatje ) onder veel gestelde vragen of mail je vraag naar automaatje@anwb.nl

Mocht je meewillen doen en in Brabant wonen, kijk dan ook op de website van KBO-Brabant. Die vereniging werkt al langer actief samen met ANWB AutoMaatje.

Voor nadere informatie kan je contact opnemen met beleidsmedewerker Edith Mostert van KBO-Brabant emostert@kbo-brabant.nl, (073) 644 40 66.